سرگرمی

هر آنچه که درباره نمایشگاه هوایی تهران باید بدانید

نمایشگاه هوایی تهران (Tehran Aviation Exhibition) مکانی دیدنی برای عاشقان هواپیما است و از جاهای دیدنی تهران به شمار می‌رود علاقه مندان می‌توانند با انواع هواپیماهای قدیمی و تاریخی ایران آشنا شوند در این مطلب اختصاصی در سایت روز مگ به بازدید این نمایشگاه رفته ایم و به معرفی هواپیما های موجود در این نمایشگاه خواهیم پرداخت در ادامه با ما همراه باشد.

نمایشگاه هوایی تهران که به نمایشگاه هوایی پارک ارم هم شناخته می شود کار خود را از سال ۱۳۶۵ به منظور نمایش هواپیماهای فرسوده و قدیمی یا رده خارج و هواپیماهای تک موتوره دو موتوره، سه موتوره، هلی‌کوپتر، پاراموتور، هواپیماهای توپولف دیده می شود.

بویینگ 747 ایران ایر
جامبوی کارگو (هواپیمای ترابری) بویینگ ۷۴۷ ایران ایر

برای آشنایی بیشتر علاقه مندان به پرواز و صنعت هوافضا آغاز کرده است این نمایشگاه اولین و تنها مرکز دائمی نمایش‌های هوایی در ایران و خاورمیانه است.

متاسفانه نگهداری این هواپیماهای قدیمی و تاریخی به درستی در این نمایشگاه انجام نمی‌شود و نکته دیگر این است که اکثر هواپیماها دربشون بسته است و شما نمی‌تواند داخل هواپیما‌ها بازدید کنید.

کابین خلبان Cockpit هواپیمای توپولف در نمایشگاه هوایی تهران
کابین خلبان Cockpit هواپیمای توپولف در نمایشگاه هوایی تهران

این نمایشگاه در واقع یک موزه هوانوردی تهران است که در آن هواپیماهای قدیمی را میتوانید ببینید این نمایشگاه به گفته مسئولان برگزار کننده حدود ۴۰ هکتار وسعت دارد و دارای بخش‌های شامل محوطه هواپیما سالن موزه تاریخ و سرگذشت هوانوردی ایران و جهان است و بیش از ۴۲ فروند هواپیما در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده‌اند که هر کدام از آن‌ها در تاریخ ایران خدمت زیادی به ایران کرده اند.

ساختمان موزه و نمایش‌های هوایی

در این نمایشگاه هواپیماهای تک موتوره دو موتوره، سه موتوره، هلی‌کوپتر، پاراموتور، هواپیماهای توپولف و هلکوپتر ظفر به نمایش گذاشته شده ‌است.

نقشه بازدید نمایشگاه هوایی تهران
نقشه بازدید نمایشگاه هوایی تهران

از طریق ماشین شخصی خودتان هم به این نمایشگاه میتوانید بروید و از نظر جای پارک جای نگرانی نیست چون پارکینگ اختصاصی دارد کافی است به بزرگراه شیخ فضل‌الله غرب رفته و بعد از گذشتن از بزرگراه باکری خود را به پارک ارم تهران برسانید روبه‌روی پارک ارم نمایشگاه هوایی تهران را خواهید دید.

از مترو برای رفتن به نمایشگاه هوایی تهران استفاده کنید کافی است خود را به ایستگاه متروی ارم سبز برسانید این ایستگاه در فاصله یک کیلومتری از نمایشگاه قرار دارد و با چند قدم پیاده‌روی می‌توانید به آن برسید.

دیگر برای رسیدن به نمایشگاه هوایی تهران می تواند از اتوبوس استفده کنید ایستگاه اتوبوس پارک ارم در خط کرج به میدان آزادی نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به این نمایشگاه است.

این جامبوی کارگو (هواپیمای ترابری) که سیصد و چهل و سومین بویینگ ۷۴۷ تولید شده است به سفارش نیروی هوایی ارتش شاهنشاهی ایران و با سریال ۲۱۵۱۴ ساخته شد.

بویینگ 747 ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران
بویینگ ۷۴۷ ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران

نخستین پرواز خود را در تاریخ (۱۳۵۷/۷/۱۹) انجام داد و دوازده روز بعد (مطابق با ۱ آبان ۱۳۵۷) با رجیستر ۸۱۱۶-۵ وارد ناوگان هوایی ایران شد.

بویینگ 747 ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران
بویینگ ۷۴۷ ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران

این هواپیما دو سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در آبان ۱۳۵۹ به شرکت ایران‌ایر اجاره داده شد و رجیستر آن به EP-ICC تغییر یافت این بویینگ ۷۴۷ با اینکه استیجاری بود اما هرگز به نیروی هوایی بازنگشت.

بویینگ 747 ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران
بویینگ ۷۴۷ ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران

در سال ۱۳۸۵ این هواپیما در مرکز نمایشگاه هوایی تهران زمینگیر شد و مدتی در انتظار اورهال ماند اما به دلیل همزمانی با تحریم‌های جهانی برای همیشه زمینگیر شد این غول آهنی هم اکنون در مرکز نمایشگاه هوایی تهران قرار دارد و بازدید کنندگان عزیز میتوانند از آن بازدید کنند.

بویینگ 747 ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران
بویینگ ۷۴۷ ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران

این هواپیما از چهار موتور PW JT9D-7F ساخت شرکت Pratt & Whitney کشور آمریکا در زیر دو بال با وزن هر کدام ۴۰۱۰ کیلوگرم و رانش هر کدام ۴۷۹۰۰ پاوند استفاده می‌کرد.

بویینگ 747 ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران
بویینگ ۷۴۷ ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران

نوع کاربری این هواپیما به صورت ترابری (باربری) بوده اما در صورت مسافربری بودن این تایپ هواپیما میتواند در سه کلاس پروازی (اکونومی، بیزنس کلاس و فرست کلاس) تا ۳۶۶ مسافر را جا به جا کند.

بویینگ 747 ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران
وضعیت نگهداری بویینگ ۷۴۷ ایران ایر در نمایشگاه هوایی تهران

این هواپیما شهباز به سفارش ایر نیپون ایرویز (ANA) با شماره سریال ۱۹۵۵۷ ساخته شد نخستین پرواز خود را در ۱۹۶۷/۰۴/۲۵ انجام داد و در ۱۹۶۷/۰۵/۰۴ با رجیستر JA8321 به این شرکت ژاپنی تحویل داده شد پنج سال برای این شرکت پرواز کرد و سپس در آگوست ۱۹۷۲ با رجیستر N329K در اختیار Ford Motor Company قرار گرفت.

هواپیمای شهباز (بویینگ 727) هواپیمای شخصی محمد رضا شاه پهلوی
هواپیمای شهباز (بویینگ ۷۲۷) هواپیمای شخصی محمد رضا شاه پهلوی

در ژوئن ۱۹۷۴ (مطابق با خرداد ۱۳۵۳) نیروی هوایی ارتش شاهنشاهی ایران این هواپیما را پس از تبدیل شدن به VIP و تجهیز شدن به دستگاه کوچک اختلال فرکانس خریداری کرده و رجیستر آن را به افتخار شاه ایران EP-MRP قرار داد تا با نام «شهباز» پروازهای تشریفاتی مقامات و شخصیت‌های حکومتی را انجام دهد مدتی بعد رجیستر آن به ۱۰۰۲ تغییر یافته و توسط خانواده سلطنتی مورد استفاده قرار گرفت.

کابین خلبان Cockpit هواپیمای شهباز (بویینگ ۷۲۷)

هواپیما با وقوع انقلاب اسلامی در ایران همچنان در اختیار نیروی هوایی ارتش باقی ماند تا اینکه از تیر ماه ۱۳۶۱ بنا به ملاحظاتی به ایران‌ایر واگذار شده و رجیستر آن به EP-GDS و نام آن نیز به قدس تغییر یافت اما همچنان برای دولت ایران پرواز می‌کرد تا اینکه از فروردین ۱۳۷۰ و پس از انجام اورهال در تأسیسات لوفتهانزای آلمان مجددا به ناوگان تشریفاتی دولت بازگشته و همچنان سفرهای داخلی و خارجی مقامات دولتی را انجام داد.

داخل هواپیمای شهباز (بویینگ 727) هواپیمای شخصی محمد رضا شاه پهلوی
داخل هواپیمای شهباز (بویینگ ۷۲۷) هواپیمای شخصی محمد رضا شاه پهلوی

هواپیما نهایتا در سال ۱۳۷۷ بازنشسته شده و برای استراحت ابدی به نمایشگاه هوایی منتقل شد.

داخل هواپیمای شهباز (بویینگ ۷۲۷) هواپیمای شخصی محمد رضا شاه پهلوی

این هواپیما هم اکنون در نمایشگاه هوایی تهران در حال استراحت ابدی است و بازدید کنندگان نیز میتوانند از این هواپیما دیدن کنند.

سی-۴۷ داکوتا سازمان هواشناسی یکی از با ارزش ترین هواپیماهای موجود در ایران است این هواپیمای تاریخی در سال ۱۹۴۴ ساخته و تحویل نیروی هوایی آمریکا شد و در عملیات ارباب (Operation Overlord) برای آزادسازی ساحل نرماندی در جنگ جهانی دوم استفاده شد.

هواپیمای داکوتای نمایشگاه هوایی تهران
هواپیمای داکوتای نمایشگاه هوایی تهران

از این هواپیما برای تحقیقات هواشناسی بر فراز مناطق بیابانی ایران و همچنین بارور شدن ابر ها استفاده می‌شد و بعد از انقلاب به خواب ابدی فرو رفت.
این هواپیما در حال حاضر در نمایشگاه هوایی تهران مستقر هست و بازدید کنندگان محترم میتوانند از این هواپیما بازدید کنند.

پ.ن: به غیر از این داکوتا داکوتای دیگری در تهران قرار دارند که در واقع اینها تنها داکوتای موجود در ایران میباشد که یکی از آنها در پارک بعثت و دیگری در نمایشگاه هوایی تهران قرار دارد. ( بازدید از داخل این هواپیما امکان پذیر نیست)

هواپیما های غول پیکر لاکهید تری استار (Lockheed Tristar) به رجسیتر 9L-LDE & 9L-LDC که به صورت اجاره‌ای از یک شرکت اردنی به نام Air Universal درسال ۱۳۸۳ وارد کشور شدند.

هواپیما های لاکهید تری استار Lockheed Tristar نمایشگاه هوایی تهران
هواپیما های لاکهید تری استار Lockheed Tristar نمایشگاه هوایی تهران

در حال حاضر یکی از این هواپیما به عنوان دفتر علمی فنی و مرکز فروش مجلات صنایع هوایی و دیگری به عنوان لوکیشن فیلم برداری در نمایشگاه هوایی قرار دارند و امکان بازدید از داخل هواپیما امکان پذیر نیست.

دم هواپیما های لاکهید تری استار Lockheed Tristar نمایشگاه هوایی تهران

پ.ن: این عکس ها مربوط به زمانی هستند که این هواپیماها در شرکت Air Universal فعال بودند.

هواپیما های لاکهید تری استار Lockheed Tristar نمایشگاه هوایی تهران

در حال حاضر تصویری از این دو هواپیما که مربوط به زمانی باشند که در ایران پرواز میکردند در دسترس نیست.

سی‌وپنجمین بوئینگ ۷۲۷ به سفارش لوفتهانزا و با سریال ۱۸۳۶۳ ساخته شد نخستین پرواز خود را در ۱۹۶۴/۰۳/۱۸ انجام داد و بیست روز بعد در ۱۹۶۴/۰۴/۰۷ با رجیستر D-ABIF به این شرکت تحویل داده شد یازده سال برای این شرکت پرواز کرد و سپس در ۱۹۷۵/۰۵/۲۱ به شرکت بوئینگ بازگردانده شد.

قرار بود بوئینگ این هواپیما را با رجیستر N16768 به Omni Aircraft Sales Inc تحویل بدهد ولی این انتقال منتفی شد و هواپیما ضمن تغییر رجیستر به N44CR همچنان در اختیار بوئینگ ماند.

هواپیمای بویینگ ۷۲۷ تشریفاتی نمایشگاه هوایی تهران
هواپیمای بویینگ ۷۲۷ تشریفاتی نمایشگاه هوایی تهران

در مارس ۱۹۷۶ (مطابق با اسفند ۱۳۵۴و فروردین ۱۳۵۵) دولت وقت ایران این هواپیما را پس از تبدیل شدن به VIP از بوئینگ خریداری کرده و رجیستر آن را به EP-SHP تغییر داد تا پروازهای تشریفاتی مقامات دولت را با معرفه پروازی میترا انجام دهد.

با وقوع انقلاب اسلامی در ایران و با شروع جنگ تحمیلی از تیر ماه ۱۳۶۱ هواپیما بنا به ملاحظاتی به ایران‌ایر واگذار شده و رجیستر آن به EP-PLN و نام آن به فلسطین تغییر یافت اما همچنان برای دولت ایران پرواز می‌کرد تا اینکه با پایان جنگ و از مهر ۱۳۶۹ مجددا به ناوگان تشریفاتی دولت بازگشت.

این هواپیما پس از بازنشستگی به نمایشگاه هوایی تهران منتقل شد و بازدید کنندگان گرامی میتوانند از این هواپیما بازدید کنند.

هواپیمای توپولف ۱۵۴ در سال ۱۹۹۰ با سریال ۰۸۶۰ و شماره کارخانه 90A860 ساخته شد و در ۲۸ دسامبر همان سال با رجیستر CCCP-85689 در اختیار شرکت Aeroflot قرار گرفت.

هواپیمای توپولف ۱۵۴ ایران ایرتور در نمایشگاه هوایی تهران
هواپیمای توپولف ۱۵۴ ایران ایرتور در نمایشگاه هوایی تهران

در سال ۱۹۹۳ (۱۳۷۲) با رجیستر EP-ITF به اجاره ایرتور درآمد و سپس در تیر ۱۳۷۳ از ایران رفت. چهار سال بعد، در مهر ۱۳۷۷ با رجیستر EP-MBA مجددا به خدمت ایرتور درآمد و دو سال دیگر در ایران خدمت کرد. پس از آن به بلغارستان رفت و هشت سال برای یک شرکت در این کشور و سه شرکت در روسیه پرواز کرد.

داخل هواپیمای توپولف ۱۵۴ ایران ایرتور در نمایشگاه هوایی تهران

در ۲۰۰۸/۰۵/۲۳ (مطابق با ۳ خرداد ۱۳۸۷) با رجیستر EP-MCT توسط ایرتور خریداری و وارد فرودگاه مشهد شد و تا ۳۰ بهمن ۱۳۸۹ که پرواز توپولف ۱۵۴ در ایران ممنوع شد برای ایرتور پرواز کرد.

هواپیمای توپولف ۱۵۴ ایران ایرتور در نمایشگاه هوایی تهران

این پرنده هم‌اکنون در نمایشگاه هوایی تهران زمینگیر است و بازدید کنندگان گرامی میتوانند از این هواپیما بازدید کنند.

این هواپیما به سفارش Iraqi Airways و با شماره سریال ۲۰۸۹۳ ساخته شد نخستین پرواز خود را در ۱۹۷۴/۰۸/۲۴ انجام داد و در ۱۹۷۴/۰۹/۰۶ با رجیستر YI-AGI به این شرکت تحول داده شد پس از ۱۳ سال پرواز برای هواپیمایی عراق از ژانویه ۱۹۸۸ تا ژانویه ۱۹۸۹ با رجیستر J2-KAF به Air Djibouti اجاره داده شد و سپس مجددا به شرکت عراقی بازگشته و رجیستر قبلی خود را بازیافت.

بویینگ 737 ایران ایر ریجستر (EP-IGD) نمایشگاه هوایی تهران
بویینگ ۷۳۷ ایران ایر ریجستر (EP-IGD) نمایشگاه هوایی تهران

پس از اشغال کویت توسط عراق و حمله آمریکا و متحدینش به این کشور دولت عراق برای در امان ماندن هواپیماهای نظامی و غیرنظامی خود تعدادی از آنها از جمله این هواپیما را در ۱۹۹۱/۰۱/۲۶ [مطابق با ۶ بهمن ۱۳۶۹] به ایران فرستاد. هواپیما بجز انجام چند پرواز محدود سال‌ها در مهرآباد پارک بود تا اینکه از اواخر سال ۱۳۷۵ با رجیستر EP-IGD به خدمت ناوگان تشریفاتی دولت درآمد.

بویینگ 737 ایران ایر ریجستر (EP-IGD)
بویینگ ۷۳۷ ایران ایر ریجستر (EP-IGD) نمایشگاه هوایی تهران

با بروز ایرادات فنی در هواپیما و انصراف دولت از استفاده از آن در تیر ماه ۱۳۷۸ به ایران‌ایر واگذار شده و برای همیشه زمینگیر شد تا از آن به عنوان انبار قطعه برای سایر ۷۳۷ها استفاده شود.

موتور بویینگ 737 ایران ایر ریجستر (EP-IGD) نمایشگاه هوایی تهران

هم اکنون این هواپیما در نمایشگاه هوایی زمینگیر است و بازدیدکنندگان عزیز میتوانند از این هواپیما دیدن کنند.

بالگرد UH19 که اهدایی کشور آمریکا به فرح پهلوی بوده‌ است از دیگر وسایل جالب در موزه نیروی هوایی ارتش است.

عکس از محمود عبادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا